Cum am invatat sa citim in Romana?!

Reading

sursa fotografiei 

….cum altfel decat preluand abilitatile de citire pe care le avea deja…si transferandu-le pentru limba Romana?!

Cititul este o abilitate transferabila , insemnand (cu exceptiile de citire specifice fiecarei limbi) ca daca un copil este familiar cu cititul in Engleza atunci va fi familiar si cu cititul inlimba Romana si ‘trecerea’ si decodarea mesajului va fi una fara ‘batai de cap’

Daca pentru limba Engleza noi am folosit metoda Doman (aici) si apoi diferite materiale pentru decodarea fonetica a limbii (in jur de vreo 6-8 luni) pentru o consolidare a cititului propriu-zis…..pentru limba Romana, i-am explicat A.-ei cum se citeste grupul de sunete ce/ci/ghe/ghi si am folosit materialele in stil montessori , facand trecerea la o citire simpla, dar riguroasa in ce priveste sunetele si cum functioneaza ele.

Materialele folosite de noi le gasiti aici ,  insa ordinea parcursa de noi si timpul alocat a fost determinat de dorinta Anei de a le parcurge cat mai repede.

Uneori setea ei de cunoastere era atat de mare, incat pur si simplu nu reuseam sa printez/laminez/tai/pregatesc materialele de pe o zi pe alta pentru a le pune la dispozitia ei. In cazul materialelor in stil Montessori, initial am printat si laminat seria roz…..insa a parcurs toate materialele in 2 zile, cerand mai multe!

Experienta noastra a fost una placuta, chiar daca resursele mele nu corespundeau cu cererea ei. Printre programari la dentist/doctor/etc si viata de zi cu zi (plina de evenimente neprevazute) , cred ca ne-a luat in jur de 1 luna sa parcurgem toate materialele, care sunt o adevarata comoara pentru cititorul incepator.Materialele au ramas la pastrare, tinute bine in dosare, pentru timpul cand Emilia le va folosi.

Astfel, in jurul varstei de 4 ani, micuta noastra domnisoara a descoperit ca si cititul in limba Romana pastreaza cheia multor aventuri nebanuite, permitandu-i astfel sa afle despre printese, pitici si cate si mai cate lucruri noi. Desi lectura principala este in limba Engleza , cu pasi mici a inceput sa citeasca regulat si in limba Romana (despre cartile preferate, va povestesc in alt post).

Nu stiu care va fi urmatoarea noastra aventura in ce priveste tainele cititului (desi A. are multe idei in aceasta privinta)…insa stiu ca literatura Romana si folclorul ofera multe resurse pentru cei mici, cat si pentru cei mari.

O zi frumoasa sa aveti alaturi de cei dragi!

A (5a10l) & E (3a9l)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s