Imi aduc aminte de multe lucruri, evenimente si oameni din copilarie…insa fractiile nu fac parte din amintirile mele (frumoase sau mai putin frumoase). Momentul propriu-zis cand am intrat in contact cu acest concept a trecut ca unul neinsemnat….din moment ce nu imi aduc aminte sa fi avut vreo experienta deosebita in ce priveste fractiile.
Observ insa ca din diferite motive, acest concept nu este unul usor de ‘digerat’ de elevi si in general (cel putin cu elevii cu care am lucrat eu) fractiile reusesc sa ii intimideze deopotriva pe cei mici si pe cei mari. Mai jos veti gasi cateva sugestii pentru introducerea fractiilor si familiarizarea celor mici cu aceasta notiune intr-o modalitate cat mai placuta, prin joaca.
Cel mai important lucru pe care copilul (indiferent de varsta) trebuie sa il inteleaga este faptul ca o fractie reprezinta o parte dintr-un intreg. Definitia propriu-zisa nu trebuie nicidecum invatata….ci inteleasa!
Puteti incepe astfel cu lucruri simple, la indemana oricui! O foaie de hartie impartita in doua da nastere la doua jumatati; impartita din nou, veti obtine 4 sferturi. Un pahar de lapte impartit ‘frateste’ inseamna impartirea intregului in 2 jumatati….o ciocolata impartita in mod egal intre membrii familiei inseamna (dupa numarul de membri) 4 sferturi (in cazul nostru). Familiarizandu-se cu vocabularul specific fractiilor, copilul va fi cu siguranta relaxat cand va intalni acest concept intr-un mediu formal. In cazul copiilor mici nu trebuie sa trebuie sa ii coplesiti cu denumirea tuturor partilor dintr-o posibila fractie….si informatia nu trebuie neaparat data dintr-o data.
Cateva materiale practice care ii vor ajuta pe copii sa inteleaga practicalitatea fractiilor :
Fractii magnetice in varianta 3d de la Learning Resources (setul contine 4 cuburi si 4 sfere -reprezentand un intreg, doua jumatati, trei treimi si 4 sferturi; piesele sunt magnetice, din plastic iar marimea lor este generoasa, oferindu-i celui mic posibilitatea explorarii corespunzatoare). A. de exemplu a fost fascinata de faptul ca o jumatate impreuna cu doua sferturi formeaza un intreg.
Acest material poate fi folosit si pentru intelegerea abstracta a fractiilor si a simbolurilor propriu-zise, putand fi folosit cu succes si pentru copiii mai marisori, insa noi le-am folosit doar pentru vizualizarea diferitelor parti ale unui intreg si potrivirea lor.
Cartea Give me half! (face parte din colectia MathStart , despre care am scris aici). Intr-o oarecare masura fiecare copil se poate identifica cu personajele acestei carti pentru ca cei doi copii par sa nu se inteleaga asupra diferitelor ‘bunatati’ si felul cum ar trebui sa le imparta. In final, toata lumea e fericita si cei doi copii reusesc sa imparta in mod egal bucatele. Cartea insista asupra vocabularului (jumatate, treime, sfert, optime) intr-un mod placut si repetitiv, ajutand copilul sa isi consolideze cunostintele. Vocabularul este accesibil si pentru cititorii incepatori….deci cartea poate fi citita independent sau de catre un adult.
Cartea Full House -an invitation to fractions! o aduce in prim plan pe Doamna Bloom, proprietara hanului Strawberry, care isi primeste oaspetii, unul cate unul, reusind in final sa ocupe toate camerele (ajungand astfel la un intreg/ o casa plina!). Povestea are un final amuzant si este sub forma de rima , fiind usor predictibila, (astfel incat pana la sfarsitul cartii copilul va asocia 3 camere cu 3/6, 5 camere cu 5/6, etc).
Cartea If you were a fraction este o alta carte care se concentreaza asupra fractiilor din jurul nostru si cat este de usor sa le folosim, fara sa ne dam seama. Fara a avea personaje propriu-zise, autorul foloseste vorbirea directa adresandu-se celor mici si explicandu-le cat este de usor sa imparti o pizza in 8 bucati EGALE sau un dreptunghi in 2 jumatati, urmate de 4 sferturi sau 8 optimi. Pe langa imaginile sugestive, aceasta carte introduce si simbolurile corespunzatoare fractiilor.
Cartea Fraction fun este o carte potrivita pentru copiii deja familiarizati cu vocabularul specific si semnificatia unei jumatatati, treimi, etc. Intr-o maniera la fel de placuta, copilul afla ca fractiile sunt peste tot si in fiecare zi aplicam cunostintele referitoare la fractii, intr-un mod sau altul. Diferenta dintre aceasta carte si cele de sus este ca fractia propriu-zisa este insotita si de simbolul matematic alaturi de fiecare imagine . Ma gandesc ca pentru un copil care a avut ocazia sa se joace in diferite feluri cu fractiile acest lucru nu ar trebui sa fie un impediment in intelegerea aprofundata….insa presupun ca simbolurile respective nu ar fi intelese de un copil care nu a fost expus sub nici o forma fractiilor (sau eventual le poate ignora, concentrandu-se asupra imaginilor). Aceasta carte propune si un mic proiect pentru care aveti nevoie doar de 3 farfurii de unica folosinta….un creion si o rigla!
Setul de activitati Nutty shapes face parte dintr-un set ce se concentreaza pe fractii (cumparat de aici). Acesta poate fi folosit cu copiii foarte mici , precum si cu cei mai mari, concentrandu-se intr-un mod iubit de cei mici (va puteti gandi la decupat, colorat si lipit!) 🙂 asupra conceptului de parti egale si progresand gradual spre o intelegere mai complexa.
Sunt sigura ca exista mult mai multe materiale disponibile in spatiul virtual (precum si prin sertarele multor mame)….si materialele prezentate mai sus reprezinta doar o fractie:) insa o fractie de care piticoata mea s-a bucurat din plin!
O saptamana frumoasa sa aveti alaturi de cei dragi!