Despre notiunea de timp!

Nu as putea sa va spun cand TREBUIE sa cunoasca si sa inteleaga un copil notiunea de timp (eg. zi, saptamana, an, ora) pentru ca in general copiii sunt diferiti si percep lucrurile diferit. Daca ar fi sa ma ghidez dupa programa englezeasca, copiii sunt expusi conceptului de ‘timp’ intr-un mod foarte general (dar intentionat!) de la varsta de 5 ani, insistandu-se asupra lui in clasa I (5-6 ani). In realitate, am vazut copii care inteleg relativ bine trecerea zilelor si cunosc anotimpurile sau lunile anului si mai devreme de 5 ani….in aceeasi masura cum am cunoscut copii mai marisori care inca pareau debusolati in privinta timpului si exprimarea lui in minute sau ore.

Timpul ca si concept este uneori dificil de inteles pentru cei mici….tocmai pentru ca nu il vad si nu il pot atinge, deoarece conceptul este unul abstract. Pentru un copil ‘maine’ poate avea aceeasi valoare cu ‘astazi’ sau ‘ieri’, atata timp cat nu intelege trecerea timpului:)

Jucaria despre care as vrea sa va vorbesc astazi este foarte potrivita pentru insusirea elementelor de timp, indiferent de varsta copilului. Insotita de explicatiile parintelui si de exemple propriu-zise…cred ca orice copil se poate apropia intr-un mod placut de intelegerea acestui concept. Calendarul  este in realitate un veritabil instrument didactic de care se poate bucura in egala masura copilul, cat si parintele!

IMG_3991

Placa propriu-zisa este dintr-un lemn rezistent (nu as sti sa va spun ce lemn este), deasupra caruia sunt atasate (in mod profesional) autocolante cu anotimpurile/momentele zilei/starea vremii/zilele saptamanii/lunile anului/cifrele pana la 31/timpul. E greu de crezut ca o placa de lemn poate cuprinde atatea informatii nu-i asa?:)

Desi Ana incearca din rasputeri sa citeasca ceasul (citeste ambele maini ale ceasului drept ore:) si ne intreaba mereu cat arata, cred ca deocamdata e prea devreme pentru explicatii referitoare la secunde/minute/ore. Noi nu folosim acest calendar pentru asumarea timpului aratat de ceas, insa daca aveti copii mai marisori, cu siguranta puteti folosi si aceasta parte a calendarului.

IMG_3995

Chiar daca ceasul nu este potrivit pentru noi momentan, toate celelalte elemente ale calendarului sunt indragite si asumate de Ana si invartite de Emilia de zor in fiecare zi:). Rutina noastra referitoare la acest calendar ‘suna’ cam asa: in fiecare zi mica noastra domnisoara muta cercul pe data corespunzatoare, numarand pana la cifra respectiva; incadreaza dreptunghiul pe ziua corespunzatoare, mentionand de zi a fost ieri si ce zi va fi maine; incadreaza dreptunghiul in functie de momentul zilei (eg. dimineata, amiaza si seara); dupa ce verifica vremea pe geam, incadreaza sageata pe partea corespunzatoare; uneori (cand are chef) repetam anotimpurile , mentionand cateva elemente generale despre ele si tot uneori repetam si lunile anului (invatate cu ajutorul unui videoclip de pe youtube).

IMG_3993                         IMG_3994

IMG_3992

 

Nu as putea spune cu siguranta ca Ana a inteles timpul in adevaratul sens al cuvantului (pentru ca uneori imi vorbeste de ‘ieri’ cand de fapt imi poveste de lucruri care le-am facut vara trecuta:), insa rutina de mai sus a ajutat-o cel putin sa fie familiara cu diferenta dintre zile/luni si trecerea timp (probabil intr-un mod foarte general inteleasa).

Ma amuz mereu cand imi aduc aminte primele saptamani ‘de prietenie’ cu acest calendar, pentru ca la cea mai mica picatura de ploaie sau la cea mai mica adiere de vant, pitica noastra schimba arcul cercului cu starea vremii. Desi sunt foarte multe resurse disponibile pe internet referitoare la conceptul de ‘timp’ si cum poate fi asumat de cei mici, eu am gasit acest calendar foarte foarte util pentru simplul fapt ca toate informatiile sunt clar structurate pe o suprafata mica…si ‘jucaria’ in sine este realmente iubita de ambele fete (desi cea mica o indrageste pentru elementele pe care le poate misca:).

Singurul ‘dezavantaj’ pe care il vad este faptul ca informatiile sunt in limba Engleza (insa am gasit o alternativa si pentru limba Romana, despre care va voi povesti in alt post!).

In cazul in care doriti un calendar asemanator, il puteti comanda de la prietenii nostri Famous Kidz (aici). Noi vi-l recomandam cu drag, in speranta ca si copii vostri vor avea o experienta placuta in privinta asumarii ‘timpului’.

O zi plina de soare va dorim!

(Ana, 3 ani 3 luni ; Emilia, 1 an 3 luni)

 

Advertisements

One thought on “Despre notiunea de timp!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s