Ca si regula generala, noi nu cumparam jucarii doar pentru ca sunt frumoase, mari sau ieftine. Spatiul de care dispunem este mic, fetele primesc mereu cadouri si atentii de la rubedenii generoase….3 ani mai tarziu, avem stranse cateva cutii pline ochi cu jucarii pe care le folosesc (sau nu!?) + multe pungi de jucarioare sau ce a mai ramas din ele aruncate la gunoi.
Marturisesc ca obiectele/cartile muzicale nu au fost pe lista mea de dorinte decat ocazional (si atunci erau la capatul listei si nu se ivea niciodata ‘ocazia’ sa le cumparam). In zona unde locuim oferta este variata si pentru buzunarele oricui….insa pentru o buna perioada de timp nu am avut nici o jucarie de acest gen in casa. In afara de melodiile care de cele mai multe ori nu se auzeau bine (si pe care oricum le cantam) si luminitele care palpaiau….nu le prea vedeam scopul!
Recent mi-am schimbat parerea….si avem in dotare 2 carti despre care as vrea sa va vorbesc si care noua ne sunt de un real folos! Cartile au fost un cadou trimis de bunicul matern si desi pe Ana nu au incantat-o foarte tare, Emilia pare captivata zi de zi….si nu da semne ca si-ar pierde interesul prea curand.
Prima carte se numeste Carticica Muzicala (de la Fisher Price) si are in dotare 6 cantecele pentru copii, adaptate dupa cele in Engleza. Rimele nu suna mereu tocmai bine, insa creatorii au pastrat linia melodica, astfel incat copilul poate invata cu usurinta cantecele in 2 limbi. Veti gasi urmatoarele cantecele: La zoo, Cantecul albinelor, Haide sa vaslim, Cantecul numerelor, Soricelul Jack si Vreau un chec. Cartea are un buton de pornire/oprire la baza si pe laterala (‘cotorul’) mai are 3 butoane care prezinta bebelusului alfabetul si cifrele pana la 10.
A doua carte muzicala am primit-o de Craciun si ne este la fel de utila. In realitate este o casuta cu 3 ferestre si o usa, reprezentand forme diferite cu care cel mic se va familiariza (cerc, triunghi, patrat si dreptunghi). Trei animale diferite (o pisica, o ratusca si un caine) pot fi ‘scoase’ din cele trei ferestre…sau puse la loc de catre copil. Usa are o mica sonerie care atunci cand este apasata, declanseaza deschiderea si observarea fetei copilului intr-o oglinda mica.
Dincolo de aspectul comercial al acestor jucarii, eu le gasesc utile pentru ca :
– bebele nostru pare foarte incantat de activitatea de scoatere/extragere a animalelor, antrenandu-si astfel muschii degetelor
– observ cu amuzament ca incearca sa asocieze imaginile si sa le puna inapoi…..insa are nevoie de ajutor la aceasta activitate; avem insa ocazia sa repetam numele animalelor si sunetele pe care le fac
– se familiarizeaza cu anumite cantecele; drept este ca le puteti gasi si pe youtube in varianta gratuita, insa ne-au fost de un real folos si sub forma cartii muzicale
Daca aveti ocazia sa cumparati astfel de jucarii, eu vi le recomand cu caldura atat timp cat isi servesc scopul….acela de a trezi curioazitatea micutului si de a sustine-o pe o anumita perioada de timp!
Spor la joaca sa aveti!
Ana (3 ani 1 luna), Emilia (1 an)
Ce frumoasa e casuta!! As vrea sa o gasesc si eu…second 🙂 Eu nu am apreciat niciodata jucariile luminoase si muzicale, pana la CAti, pt ca nici S. nu le-a apreciat. El prefera chestii ca oale, sticle, clesti de rufe…Dar pentru Cati au fost o adevarata mana cereasca. Au stimulat-o mai mult decat orice, au facut-o sa ridice capul, sa se tarasca, sa mearga in 4 labe, sa se ridice in genunchi si in picioare si practic tot ce stie si poate face ea cu astfel de jucarii a invatat (celelalte nu o motiveaza), si in plus, o distreaza când nu ne putem ocupa de ea, in masina, etc. Doar iPadul le intrece…acum sunt asa de recunoascatoare ca cineva le=a inventat, avem foarte multe, am stricat foarte multe, am imprumutat altele…si tot nu m-am saturat de ele! Acum caut chestii care sa o incurajeze sa faca si altceva decat sa apese pe butoane, casuta e o idee minunata…
Raluca daca eram acasa cu drag ti-o imprumutam. Am sa il intreb pe tatal meu de unde a cumparat-o. Nici in cazul nostru A nu a fost foarte interesata de astfel de jucari….insa E. este efectiv fascinata:). Ar putea sa se uite la luminite si sa apese butoanele ore in sir fara sa se plictiseasca