Cititul INTENTIONAT si importanta lui

Children are made readers on the laps of their parents/Copiii devin cititori pe poalele parintilor

ID-10023553

Cititul joaca un rol foarte important in dezvoltarea micutilor nu doar pentru ca ii ajuta la explorarea si asumarea vocabularului, ci si pentru ca le permite sa asimileze informatia ‘pe mai multe fronturi’ (vizual, tactic)….si in ultima instanta constituie o baza (deloc neglijabila) pentru abilitatea piticului de a citi.

Cititul intentionat (sau ‘nu la voia intamplarii’ daca vreti) reprezinta o actiune precisa si planificata din partea parintelui…in sensul ca se pot urma niste pasi care au ca scop dezvoltarea unei abilitati specifice (ex. daca sunteti intr-un colt al camerei si micutul e in coltul opus, in patut….cititul cu voce tare nu va avea acelasi efect ca si cand ati fi langa cel mic).

Pentru a avea un copil caruia ii plac cartile/cititul…sau caruia ii vor place cartile mai tarziu…un lucru esential este cititul zilnic (nu neaparat pentru o perioada lunga de timp pentru ca cel mai probabi piticul se va plictisi). Daca activitatea cititului  se desfasoara intr-un mediu placut pentru micut si in mod regulat, cu siguranta va avea o experienta pozitiva si va dori sa i se citeasca tot mai mult.

Cateva strategii pentru transformarea cititului intr-o activitatea intentionata (cu scopuri precise) :

1. Cititi titlul si numele autorului (Desi uneori piticotul s-ar putea sa va ceara sa cititi o carte incepand de la mijoc sau de la un anumit eveniment in carte, este important pentru micuti sa inteleaga conceptul de titlu si autor si faptul ca fiecare carte este scrisa de cineva)

2. Cititi aceeasi carticica de mai multe ori (desi in general copiii – la un moment dat – isi aleg o carte preferata….au nevoie sa li se citeasca aceeasi carticica/poveste de mai multe ori pentru a lega corespunzator imaginile, cu vocabularul si semnificatia lui)

3.  Puneti multe intrebari (despre imagini, despre ceea ce se intampla in carticica, despre personaje; intrebati copilul ce crede ca se va intampla in continuare…si nu il corectati atunci cand scenariul lui nu se potriveste cu cel real); Desi initial unii pitici vor ezita sa faca vreo prezicere referitoare la continuarea povestii (de teama sa nu greseasca si sa isi supere parintele!)….cu putine incurajari si explicandu-i-se ca nu exista vreun raspuns gresit si ca trebuie doar sa ghiceasca….incetul cu incetul isi va dezvolta abilitatea de a corela 2 evenimente aparent diferite.

4. Folositi degetul aratator atunci cand cititi, aratand cuvintele in timp ce cititi (pentru cei micuti acest exercitiu este important pentru a sti ca se citeste de la stanga la dreapta…iar cei marisori cel mai probabil vor memora cuvintelele cele mai usoare)

5. Transformati cititul intr-o activitate cat mai placuta pentru micuti (orice ar insemna lucrul acesta! :)….daca pentru pitic cel mai comfortabil loc pentru citit este un colt din bucatarie, atunci ar trebui sa ‘luati sugestia ‘ lui in considerare si sa creati un locusor de citit acolo….daca piticului ii place sa stea in poala mamei cand i se citeste, inseamna ca acolo se simte cel mai bine, etc. )

6. Alegeti carti corespunzatoare piticilor (Desi unele carti au multe imagini colorate si par interesante pentru cei mici…atunci cand vine vorba de citit nu sunt!…pentru simplul fapt ca vocabularul nu este corespunzator; piticul trebuie sa devina familiar cu cuvinte simple, pe care ideal va ajunge sa le recunoasca usor….pentru ca apoi sa poata lega si intelege cuvinte ‘complicate’)

7. Nu va ingrijorati de dinamica activitatii! (In cazul in care piticul este intr-o continua miscare in timp ce ii cititi….nu intrati in panica! crezand ca nu va asculta. Cei mici au nevoie sa se miste pentru ca asa sunt creati…plini de energie! :)….insa au o abilitate uimitoare de a asimila toate tipurile de informatie la care sunt expusi)

8. Tineti cont de preferintele  lor (Chiar daca gasiti o carte plictisitoare sau nefolositoare….daca piticul o cere in fiecare zi….cititi cartea din nou…si din nou…si din nou…pana cand nu o va mai cere :). Cel mai probabil, incearca sa isi cimenteze vocabularul si sa asimileze cuvinte noi!)

9. Urmariti interesele specifice varstei (Daca micuta indrageste personajul porcusoarei Peppa…cu siguranta va fi interesata de carti despre personajul ei preferat; daca piticotul il are pe Spiderman ca model, cu siguranta si el va fi interesat de carti care il au ca personaj)

10. Alegeti timpul potrivit copilului (Unii copii cer sa le se citeasca dimineata in timp ce pentru altii cititul este incadrat in rutina de seara; oricare ar fi timpul potrivit piticului, este important sa il respectati…..este putin probabil ‘sa aveti succes’ si copilul sa se simta bine in cazul in care il distrageti de la o alta activitate pe care in mod evident o indrageste)

Spor la citit sa aveti!

1 thought on “Cititul INTENTIONAT si importanta lui

  1. Pingback: Cartile noastre preferate (1) | ominunatanebunie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s