4 down….96 down to go! (Carti matematice)

Voi ati auzit vreodata de carti matematice?…nu ma refer la manuale de matematica sau culegeri de probleme….ci la CARTI MATEMATICE pentru micuti :). Eu nu am stiut de existenta lor pana nu demult….si nu imi aduc aminte sa fi avut vreodata acces la astfel de carti in copilarie…sau pe cineva vorbind despre ele….asa ca ma simt ca si cum as fi descoperit o comoara….pentru ca in cazul A.-ei functioneaza minunat 🙂 .

Cartile matematice prezinta povesti care ideal ar trebui sa placa micutilor (pot confirma ca cel putin unei piticoate ii plac)…insa in realitate, in spatele povestilor se afla concepte matematice de baza…pe care micutii le invata fara sa isi dea seama si intr-un mod placut.

Noi nu avem prea multe astfel de carti pentru ca A. e relativ mica,  insa le recomand tuturor mamicilor care vor sa transforme matematica intr-o joaca (sau o poveste) pentru micutii lor (odata cu trecerea timpului, sper si eu sa pot adauga la mica noastra colectie).

IMG_1332             IMG_1333

Primele 4 carti fac parte din colectia MathStart structurata pe 3 nivele….evident , cartile noastre apartin primului nivel si se axeaza pe recunoasterea formelor (Circus Shapes), cuvinte opuse (The greatest Gymnast of all), comparararea cantitatilor (Just enough carrots) si dimensiuni (The best bug parade).

Cam asa arata povestile matematice, oferindu-va ocazia sa incepeti o discutie ‘intrebatoare’ cu piticotul/piticoata :). Eu le gasesc utile nu numai pentru discutiile ‘matematice’ pe care le genereaza, ci si pentru povestile propriu-zise….care sunt incarcate cu diferite personaje placute micutilor, generand intrebari NENUMARATE despre x si y si z (stiti la ce ma refer! 🙂 )….astfel ajutand copilul sa isi dezvolte vocabularul.

IMG_1329     IMG_1309

Urmatoarea carte (Amanda Bean’s amazing dream/ Visul extraordinar al Amandei Bean ) a fost (cred ca inca este) preferate A.-ei pentru o buna perioada de timp…cerandu-mi mereu sa ii citesc despre personajul principal, Amanda Bean 🙂 Cartea o prezinta pe A. Bean ca pe o fetita isteata, interesata de numarat….insa treptat se introduce ideea inmultirii (pe care noi bineinteles ca nu o aplicam…la 2 ani! 🙂 )…Cu siguranta cartea se poate dovedi folositoare piticilor putin mai mari ….insa noi o folosim ad literam pentru numararea simpla….pentru ca imaginile sunt create in asa fel incat ofera micutilor ocazia sa numere in diferite stagii (3 palarii, 20 de bomboane, 9 torturi, etc ). Spre sfarsitul cartii….Amanda ajunge la concluzia ca numaratul este distractiv, insa inmultirea poate fi cel putin la fel de distractiva….fiind mult mai rapida!

IMG_1334     IMG_1335

IMG_1336

O zi frumoasa sa aveti alaturi de piticii vostri!

2 thoughts on “4 down….96 down to go! (Carti matematice)

  1. Pingback: O altfel de carte + giveaway! (carte matematica!) | ominunatanebunie

  2. Pingback: Despre fractii pe intelesul celor mici! | ominunatanebunie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s