O lume imbracata in forme!

Am inceput sa ii arat A.-ei formele de cand era mica…insa de cand avea aproximativ 1 an, i-am aratat constant (mai mult sau mai putin, dar ideea e ca le aveam mereu la indemana) un set de flashcarduri scoase de pe internet – din pacate nici flashcard-urile nu le mai am, si nici cu link-ul nu va pot ajuta-….si asa am inceput noi ‘experimentarea’ formelor. Dupa cateva luni le tot desenam pe o foaie…si ea imi spunea numele fiecarei forme…mai mult sau mai putin stalcit….si imi tot cerea sa i le desenez oriunde mergeam.

 

Odata ce a inceput sa isi mareasca vizibil vocabularul si sa comunice clar si pe intelesul  nostru…am introdus forme putin mai complicate (eg. trapez, pentagon, hexagon, etc.) si de fiecare data cand am avut ocazia, ne-am jucat cu formele. Cand isi asuma un nou cuvant/forma ii explicam cate parti are forma respectiva si ii purtam manuta ei peste forma…pentru a simti.

 

Cam asa ne jucam noi cand vine vorba de forme:

 

Cu forme de scoci pe covor, in care sortam alte forme mai mici, de la diferite jocuri si puzzle-uri (in cazul in care micutul recunoaste formele, ar trebui sa puna cap la cap formele mici cu cele mari…si triunghiurile sa ajunga in triunghiul mare, patratelele sa ajunga in patratul mare, etc….); in cazul in care micutul nu cunoaste inca formele…nu descurajati!…cu putina rabdare si demonstrare practica, cu siguranta va va imita…si probabil si le va insusi.

  IMG_1275      IMG_1279

IMG_1280

IMG_1282     IMG_1284

 

Cu puzzle-uri pentru incepatori (bluza de pe cap este optionala…insa la insistentele ei…a ramas acolo 🙂 )

IMG_1293     IMG_1296

IMG_1290     IMG_1292

 

Ne-am jucat apoi cu un puzzle fluturas ale carui aripioare erau formate din cercuri in mijlocul carora erau alte forme. Fluturasul este unul dintre puzzle-urile mele preferate pentru ca in afara de faptul ca o ajuta pe A. sa identifice formele…ii mai antreneaza si rabdarea pentru ca formele din mijloc trebuie intoarse pana se potrivesc.

 

Cu forme in cutiuta

IMG_1298     IMG_1299

IMG_1302

 

Din nou, A. a trebuit sa POTRIVEASCA formele cu spatiul respectiv …..la un moment dat si-a pierdut rabdarea…asa ca a lasat cutiuta la o parte si am trecut la activitatea urmatoare.

 

Cu forme pe hartie

IMG_1306

Eu desenez o forma si A. o recunoaste…si tot asa; apoi a vrut sa ia foaia si sa isi deseneze singura formele 🙂….mai mult sau mai putin intelese de mine…

 

Cu carti matematice (mai mult, in postarea urmatoare!); in cazul in care nu aveti acces la carti similare, cred ca cele mai multe din cartile de copii pot fi folosite pentru identificarea formelor, atata timp cat au  imagini clare, pe care micutii le pot identifica in mod clar si sunt insotite de explicatiile mamicilor.

IMG_1307     IMG_1308

IMG_1309     IMG_1310

 

Cu cantecele pe youtube (noi le-am ascultat pe cele atasate)

Cu aplicatii pe telefon (mai mult intr-o postare viitoare!)

IMG_1312 IMG_1313

 Cam asa invatam noi formele…

O zi frumoasa sa aveti alaturi de piticii vostri!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s