Am inceput sa ii arat A.-ei formele de cand era mica…insa de cand avea aproximativ 1 an, i-am aratat constant (mai mult sau mai putin, dar ideea e ca le aveam mereu la indemana) un set de flashcarduri scoase de pe internet – din pacate nici flashcard-urile nu le mai am, si nici cu link-ul nu va pot ajuta-….si asa am inceput noi ‘experimentarea’ formelor. Dupa cateva luni le tot desenam pe o foaie…si ea imi spunea numele fiecarei forme…mai mult sau mai putin stalcit….si imi tot cerea sa i le desenez oriunde mergeam.
Odata ce a inceput sa isi mareasca vizibil vocabularul si sa comunice clar si pe intelesul nostru…am introdus forme putin mai complicate (eg. trapez, pentagon, hexagon, etc.) si de fiecare data cand am avut ocazia, ne-am jucat cu formele. Cand isi asuma un nou cuvant/forma ii explicam cate parti are forma respectiva si ii purtam manuta ei peste forma…pentru a simti.
Cam asa ne jucam noi cand vine vorba de forme:
Cu forme de scoci pe covor, in care sortam alte forme mai mici, de la diferite jocuri si puzzle-uri (in cazul in care micutul recunoaste formele, ar trebui sa puna cap la cap formele mici cu cele mari…si triunghiurile sa ajunga in triunghiul mare, patratelele sa ajunga in patratul mare, etc….); in cazul in care micutul nu cunoaste inca formele…nu descurajati!…cu putina rabdare si demonstrare practica, cu siguranta va va imita…si probabil si le va insusi.
Cu puzzle-uri pentru incepatori (bluza de pe cap este optionala…insa la insistentele ei…a ramas acolo 🙂 )
Ne-am jucat apoi cu un puzzle fluturas ale carui aripioare erau formate din cercuri in mijlocul carora erau alte forme. Fluturasul este unul dintre puzzle-urile mele preferate pentru ca in afara de faptul ca o ajuta pe A. sa identifice formele…ii mai antreneaza si rabdarea pentru ca formele din mijloc trebuie intoarse pana se potrivesc.
Cu forme in cutiuta
Din nou, A. a trebuit sa POTRIVEASCA formele cu spatiul respectiv …..la un moment dat si-a pierdut rabdarea…asa ca a lasat cutiuta la o parte si am trecut la activitatea urmatoare.
Cu forme pe hartie
Eu desenez o forma si A. o recunoaste…si tot asa; apoi a vrut sa ia foaia si sa isi deseneze singura formele 🙂….mai mult sau mai putin intelese de mine…
Cu carti matematice (mai mult, in postarea urmatoare!); in cazul in care nu aveti acces la carti similare, cred ca cele mai multe din cartile de copii pot fi folosite pentru identificarea formelor, atata timp cat au imagini clare, pe care micutii le pot identifica in mod clar si sunt insotite de explicatiile mamicilor.
Cu cantecele pe youtube (noi le-am ascultat pe cele atasate)
Cu aplicatii pe telefon (mai mult intr-o postare viitoare!)
Cam asa invatam noi formele…
O zi frumoasa sa aveti alaturi de piticii vostri!