Importanta scrisului la verticala!

Vertical Writing

Pana recent nu am avut prea multe cunostinte referitoare la scrisul la verticala pentru cei mici….si sincera sa fiu, m-am cam ferit sa ii dau A.-ei ocazia sa isi exerseze abilitatile pe orice suprafete verticale pentru ca mi-a fost frica sa nu mazgaleasca peretii (in cazul in care locuiti intr-o proprietate care va apartine, acest aspect nu ar fi neaparat o problema…insa in cazul celor care inchiriaza, ca noi…PERETII CU URME DE CARIOCI SI PIXURI constituie o problema de care eu m-am ferit ). Asa ca de cand piticoata noastra a manifestat interes pentru orice activitate legata de scris…i-am pus la dispozitie foi (mai mari si mai mici) si creioane (creioanele de ceara  le-am gasit cele mai eficiente pentru ca nu lasa urme), insotite mereu de avertismentul ‘write only on paper , please!/ scrie numai pe hartie te rog!’.

Inca de la inceputul anului ne-am pus pe treaba si am inceput sa invatam sistematic cifrele si alfabetul….asa ca am laminat multe foi cu materiale corespunzatoare, le-am lipit pe pereti si dulapuri, dupa care A. a avut ocazia sa scrie/mazgaleasca dupa pofta inimii si sa isi exprime spiritul artistic .

Potrivit specialistilor, scrisul la verticala incurajeaza abilitatile motorii, ajutand micutii sa foloseasca anumite grupe de muschi din mana pe care nu le-ar folosi in mod normal daca ar scrie la o masuta/birou. De asemenea – in cazul in care pagina pe care se scrie e atasata de o clema sau un singur punct de contact – micutii sunt incurajati involuntar sa foloseasca mana nedominanta (cea pe care nu o folosesc la scris) pentru a echilibra foaia de hartie; A. nu a avut ocazia sa faca acest lucru pentru ca eu am lipit foile cu scoci pe perete/dulap…nemai trebuind sa incerce ea sa stabilizeze hartia.

In functie de dispozitia si timpul pe care il aveti, puteti incorpora urmatoarele activitati in categoria ‘scrisului la verticala’ :

         foi laminate cu materiale specifice nevoilor piticilor vostri, lipite de o suprafata verticala; din cauza faptului ca sunt laminate, se pot folosi ‘la nesfarsit’ pentru ca ‘opera’ micutilor poate fi stearsa fara probleme cu un servetel umed (atata timp cat nu se foloseste un marker permanent!)

         foi simple/nelaminate cu material specific, lipite sau prinse intr-un singur punct de contact (dupa cum doriti) de o suprafata verticala; singurul inconvenient in acest caz este probabilitatea mare ca peretii dumneavoastra sa ajunga colorati…pentru ca de cele mai multe ori micutii nu au neaparat abilitatea sa scrie incadrat in spatiul dat (doar pe acea foaie de hartie)….in cazul in care decideti sa lipiti cu scoci materialele, un sir de foi lipite strans una de alta v-ar putea salva de o zugraveala noua, tinandu-va piticul ocupat in acelasi timp!

         foi individuale (sau lipite in sir) de colorat; din nou, daca foile nu sunt laminate, va trebui sa fiti atenti ca nu numai foile ajung sa fie colorate sau sa folositi creioane de ceara a caror urma poate fi stearsa cu usurinta; daca doriti sa duceti activitatea ‘la urmatorul nivel’ si considerati ca piticotul vostru se poate exprima relativ bine, puteti lipi foi care au o oarecare legatura intre ele…si puteti inventa ‘povesti’ impreuna. Aceasta activitate va stimula nu numai imaginatia copilului, dar il/o va ajuta sa isi imbunatateasca vocabularul pentru ca cel mai probabil va auzi cateva cuvintele noi…si le va pune cap la cap cu cele existente in vocabular.

         Foi simple (laminate sau nelaminate, dupa cum doriti); desi foarte simpla, si aceasta activitate si-a dovedit succesul; de cele mai multe ori, A. deseneaza chestiute (pe care eu nu le inteleg)…si apoi ma intreaba tot pe mine ‘what is this?’ . Nestiind ce sa ii raspund, ii intorc intrebarea si abia atunci aflu ca punctuletul sau forma de pe foaie reprezinta ‘a car’ sau ‘ that’s a frog’ sau ‘a duck’, etc. Eu am gasit aceasta activitate utila pentru ca dezvoltarea vocabularului micutei…pentru ca atunci cand ea decide ca punctul reprezinta de exemplu un baiat….pot duce conversatia mai departe si o pot intreba diferite lucruri despre baietelul respectiv (zambeste?…toate ‘fetele’ desenate de ea zambesc….asa ca in continuare o intreb ‘ce inseamna daca zambeste’….avand ocazia sa imi spuna ca baietelul e ‘happy’, etc.)

 

O zi frumoasa sa aveti alaturi de piticii vostri! 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s